Skip to main content

Werth wint FEI Dressuur Wereldbeker Kür

De Duitse dressuurlegende Isabell Werth boekte vanmiddag haar tweede overwinning van het seizoen in de elfde en laatste etappe van de FEI Dressage World Cup™ op The Dutch Masters.
Vorig jaar november pakte ze maximale punten met Emilio op eigen bodem in Stuttgart en in januari deed ze het nog eens dunnetjes over toen het duo tweede werd achter landgenote Jessica von Bredow-Werndl in Basel,die als de 2023 seriekampioen geen recht had op kwalificatiepunten op de Zwitserse wedstrijd.
Vandaag verhoogde Werth haar puntentotaal naar 77 toen ze met de 14-jarige hengst DSP Quantaz regerend wereldkampioene, de Britse Charlotte Fry, naar de tweede plaats reed.

De Duitse ster sluit de Western European League af aan de top van het klassement, waaruit negen atleten zich zullen kwalificeren voor de FEI Dressage World Cup™ Final 2024 in Riyad, Saudi-Arabië volgende maand. De derde plaats ging naar Emmelie Scholtens en Indian Rock uit Nederland, die vorige maand de negende etappe wonnen in Neumünster, Duitsland. Het Franse duo Pauline Basquin en Sertorius de Rima Z IFCE eindigde als vierde.

Het is nu beslissingstijd voor de gekwalificeerde ruiters in aanloop naar de finale die van 16 tot 20 april in Riyad plaatsvindt. Werth is altijd van plan geweest om te strijden voor haar zesde titel, haar eerste behaalde ze 32 jaar geleden met Fabienne in Gothenburg, Zweden in 1992. Ze is al lang de doyenne van de internationale dressuur en haar enige beslissing is op welk paard ze gaat rijden. Haar eerste voorkeur gaat uit naar de 18-jarige Emilio - "mijn droom is om met Emilio te gaan en dat hij daar zijn laatste show rijdt, hij verdient het! Maar Quantaz is ook gekwalificeerd....dus we zullen zien!", zei ze.

Ze genoot van de overwinning van vandaag en van de sfeer in de arena die werd gecreëerd door de enthousiaste toeschouwers. "Ze (de paarden) groeien meteen als ze binnenkomen, maar het is geweldig om zoveel mensen te zien en het publiek was zo positief, steunde alle ruiters en combinaties en landen, dus dat maakt het echt spannend en ik vind het altijd leuk om naar 's-Hertogenbosch te komen. Het is dicht bij huis en het is spannend om te zien dat er elke keer iets meer is. Zoveel bloemen, zoveel mooie details rondom, er is geen andere show zoals deze en ik bedank Anky (van Grunsven) en het hele team hiervoor want het maakt dit echt bijzonder!", zei Werth.
Ze doet al heel lang mee in 's-Hertogenbosch en zoals ze aangaf "herinner ik me deze show toen we in de andere arena stonden en toen we aankwamen gingen de koeien een uur eerder weg, dus het is een groot verschil nu!"

Elektriciteit
Fry was het eens met de elektriciteit in de arena. "Het is altijd heel spannend om in de wereldbekerwedstrijden te rijden, natuurlijk is er veel opwinding als je de ring binnenkomt en vooral vandaag toen ze Emmelie's score aankondigden - het publiek vond dat geweldig!
"Toen we daar eenmaal overheen waren, was ik echt blij. Hij kwam tot rust en ontspande zich veel sneller dan de laatste paar shows en het voelde echt dat we konden laten zien dat hij kan ontspannen in de ring. Ik probeer het er makkelijk uit te laten zien en we hadden echt een geweldige tijd, we hadden een paar foutjes vandaag maar ik ben over het algemeen heel blij. Het is zo'n geweldige sfeer om daar te rijden en het is ook heel dicht bij huis voor mij en ik voelde veel steun van het publiek en dat is heel fijn", legde ze uit.

Ook de als derde geplaatste Scholtens was meer dan tevreden. Vorig jaar miste ze deze thuiswedstrijd vanwege een knieblessure, dus het was geweldig om terug te zijn. En Indian Rock was er meer dan klaar voor.
"Hij voelde echt super aan, ik vind het echt geweldig om hem te rijden .... hij is zo getalenteerd en zo'n gentleman, ik hou gewoon van hem en ik denk dat hij het echt heel goed deed. Hij is nog een jong paard (11 jaar) in de Grand Prix, en voor mij voelde het geweldig!", zei ze. Zowel Fry als Scholtens moeten nu beslissen of ze de reis naar Saoedi-Arabië over vijf weken zullen maken.