Skip to main content

Snelweg naar de overwinning: Willem Greve wint Rolex Grand Prix

De eerste Rolex Grand Slam of Show Jumping Major van het kalenderjaar werd vanmiddag afgesloten met de Rolex Grand Prix, het hoogtepunt van het concours.

De energie in de Brabanthallen was elektrisch terwijl de fans met ingehouden adem afwachtten of de huidige Rolex Grand Slam of Show Jumping live contender, Richard Vogel, een tweede overwinning zou kunnen claimen in zijn jacht op de ultieme prijs in de sport - een opgave die niet gemakkelijk zou zijn met een sensationeel veld van ruiters waaronder de huidige Europese, Wereld en Olympische Kampioenen die allemaal hoopten om deze prestigieuze Rolex Grand Prix te claimen.

De als tweede startende Martin Fuchs, Rolex Testimonee en winnaar van de CPKC 'International' Grand Prix, presented by Rolex op het CSIO Spruce Meadows 'Masters' Tournament, was de eerste die het uitzonderlijk gebouwde parcours van Louis Konickx onder de knie kreeg. Zijn paard, Leone Jei, heeft acht foutloze parcoursen gesprongen in de Rolex Grand Slam of Show Jumping Majors, het meeste van alle paarden in deze titelstrijd.

De volgende combinatie in de hoofdring, wereld nummer 1 Henrik von Eckermann en King Edward zorgden voor een barrage met een perfect foutloos parcours, terwijl de vliegende Fransman Julien Epaillard  het parcours ook foutloos aflegde en zijn hoop om de eerste Franse ruiter te worden die een Major wint levend hield. Halverwege waren zeven ruiters uit zeven verschillende landen verzekerd van hun plaats in de barrage, waaronder de Nederlandse ‘Ruiter van het Jaar’ Harrie Smolders die het thuispubliek in vuur en vlam zette, en de Duitse ruiter Marcus Ehning. Van de overgebleven ruiters gingen slechts twee combinaties door naar de tweede ronde, waarbij enkele van de favorieten van de competitie, zoals Steve Guerdat en de live deelnemer Richard Vogel, zich niet bij de exclusieve lijst van ruiters konden voegen.

Terugkerend in dezelfde volgorde waarin ze in de eerste ronde sprongen, was het Fuchs die het tempo bepaalde met een foutloze rit in een tijd van 35,11 seconden. Zijn voorsprong werd echter snel verdrongen door von Eckermann en King Edward, die lieten zien waarom ze worden beschouwd als één van de toonaangevende combinaties ter wereld, toen ze de finish passeerden in 33,74 seconden. Het publiek kwam tot leven toen Smolders een super soepele ronde neerzette, maar het hart brak toen hij 0,92 seconden langzamer was. Het zag er naar uit dat het een Zweedse overwinning zou worden, maar als laatste leverde de Nederlandse ruiter Willem Greve met zijn bruine hengst Highway TN N.O.P. een vakkundig gereden ronde en versloeg de tijd van de nummer 1 van de wereld met slechts 0,04 seconden tot uitzinnige vreugde van het publiek. Greve claimde daarmee niet alleen zijn eerste Rolex Grand Slam of Show Jumping Major, maar ook een primeur voor Nederland, en werd de live deelnemer voor het CHIO Aken in juli.