Skip to main content

Parzival neemt afscheid

Dressuurlegende Parzival van Adelinde Cornelissen nam vanmiddag afscheid van het publiek. Zittend op haar zo geliefde paard bedankte Adelinde Parzival en iedereen die hebben bijgedragen aan zijn carriere: “Het mooiste is de weg die we samen hebben afgelegd. ´Teamwork makes the dream work'.”

Successen
Het eerste succes kwam in 2007 toen zij Nederlands Kampioen Zware Tour Indoor werden gevolgd met een overwinning in het Nederlands Kampioenschap Senioren Outdoor in 2008. Van 2008 tot en met 2016 (met uitzondering van 2015) is Parzival een vaste waarde geweest voor het Nederlandse dressuurteam. Tijdens hun eerste Europese Kampioenschappen in het Engelse Windsor in 2009 leverden zij een belangrijke bijdrage aan de gouden teammedaille maar wonnen zij ook individueel goud in de Grand Prix Special (met een wereldrecord: 84.042%) en zilver in de Kur. De combinatie mocht in 2010 de gouden teammedaille in ontvangst nemen tijdens de Wereldkampioenschappen. In 2011 werden Adelinde en Parzival Europees Kampioen in de Grand Prix Special en de Kur in Rotterdam, voor het team was er toen een bronzen medaille. In datzelfde jaar wonnen zij ook de Wereldbekerfinale.

Topjaar 2012
Het jaar 2012 was een topjaar: goud in de wereldbekerfinale, die dat jaar werd verreden tijdens Indoor Brabant, en individueel zilver (Kur) en brons (Grand Prix Special) en teamzilver tijdens de Olympische Spelen in Londen. Daarna volgenden nog een individuele zilveren (Kur) en bronzen medaille (Grand Prix Special) en teamzilver bij de Europese Kampioenschappen in Herning in 2013 en individueel (Kur) en teambrons tijdens de Wereldkampioenschappen in Caen in 2014.